Worteltaart

Ingrediënten 

Voor ongeveer 14 personen

Voor de taart/cake:

·         3 eieren

·         175 gram witte basterdsuiker

·         100 ml zonnebloemolie

·         100 ml hazelnotenolie

·         6 gram bakpoeder

·         1 theelepel zout

·         2 theelepels piment 

·         sap en rasp van 1 limoen

·         3 cm verse gember (geraspt)

·         150 gram grofgehakte walnoten

·         225 gram bloem

·         400 gram wortels (julienne)

Voor de topping:

·         250 gram verse roomkaas

·         (heide)honing

Bereidingswijze 

Mijn variatie van worteltaart geinspireerd op een recept uit een Donald Duck Kookboek (zeg maar niks), waar hij uiteraard 'Willie wortel-taart heet' :-).

Verwarm de oven voor op 175 graden, en vet een taartvorm van (ongeveer) 28 cm in. Scheid de eidooiers van het eiwit. Doe in een grote mengkom de dooiers met de basterdsuiker en klop schuimig. Giet langzaam de zonnebloem- en hazelnotenolie erbij terwijl je blijft kloppen, dit resulteert (als het goed is) in een luchtige massa. Mix vervolgens sap van een halve limoen + rasp halve limoen, de piment, zout, verse gember en bakpoeder erdoor. Met een spatel kun je de overige ingredienten erdoor 'vouwen'  (julienne gesneden wortels en bloem). Houd een klein beetje wortels over voor garnering. Sla in een andere -vetvrije- kom de eiwitten stijf en 'vouw' door het beslag, zodat deze nog luchtiger wordt. Schep het beslag in de taartvorm en bak in een uur goudbruin. Het is handig om na 45 minuten even te kijken of de bovenkant al bruin is, dan kun je er aluminiumfolie overheenleggen, zodat de bovenzijde niet te donker wordt.

Laat de worteltaart op een rooster minimaal 3 uur afkoelen, voordat je de topping erover heen doet. Hiervoor mix je de roomkaas met het sap van een halve limoen (de ander helft ;-) ) en zoet het naar smaak met bijvoorbeeld (heide)honing.  Met een spatel kun je de topping mooi over de afgekoelde worteltaart verdelen. Versieren met de rasp van een halve limoen (dat ene stukje wat nog over is) en met de achtergehouden reepjes wortel.

Heerlijk bij een kop thee/koffie!