Vegetarische Filet-Americain/ VegAmericain

IngrediĆ«nten 

Voor ongeveer 300 gram:

  • 50 gram rijstwafels (zonder zout)
  • 1 grote ui
  • 3 eetl. tomatenpuree
  • 150 ml. heet water
  • 2 eetl. zoet-zuur "nat" *
  • zwarte peper uit de molen
  • (zee)zout naar smaak
  • verse bieslook
Bereidingswijze 

*Je kunt sap van augurken e.d. gebruiken of zelf zoet-zuur maken: 1 tl. azijn, 1 tl. suiker/agavesiroop, 5 tl. water.

Zo lekker dit recept en zelfs vleesliefhebbers kunnen 'm nauwelijks van "echt" onderscheiden. Al zoek ik nog wel een andere naam, dus creatievelingen die een passende nieuwe naam voor dit recept weten, mail naar info@vantuintottafel.nl.

Hoe maak je het:

Verkruimel de rijstwafels met je handen heel fijn. Snipper de ui fijn (of maal in keukenmachine) en voeg toe aan de rijstmengsel. Los de tomatenpuree op in 150 ml. heet water en voeg toe. Ook het zoet-zuur 'nat' toevoegen en flink zwarte peper. Het mengsel moet minstens 8 uur in de koelkast staan, zodat de gepofte rijst alle smaken goed kan aannemen. Proef de volgende dag of je het nog pittiger (zout, peper, tabasco, harissa) wil maken of misschien wel iets spannender (zongedr. tomaat, gehakte pistachenootjes). Wanneer het wat droog aandoet kun je er wat meer water bij geven, of een scheut olijfolie. Roer er fijngehakte verse bieslook door voor een extra fris en ui-achtige smaak.

Heerlijk op getoast brood of als hapje op een plakje rauwe courgette of toastje.  Decoreer met wat verse snippers bieslook en zwarte peper.