Stoofpeertjes

Ingrediënten 
  • 1 kilo stoofpeertjes
  • 50 gram lichte basterdsuiker
  • kaneelstokje
  • 1 citroen
  • 1 dl rosé
Bereidingswijze 

Iedereen mag het zelf weten natuurlijk, maar ik zou het recept op z'n minst verdubbelen! stoofpeertjes zijn gemakkelijk te bewaren in de vriezer of ingemaakt in potjes. Want eerlijk is eerlijk al dat schillen is best wel pokkewerk en als je meer maakt in 1 keer, kun je er vaker van genieten.

Schil alle peertjes en verwijder klokhuizen en doe ze in een grote pan. Voeg water toe totdat de peertjes nét onder staan. Voeg het kaneelstokje, sap van 1 citroen (evt. nog zest) , de suiker en de rosé toe. Lekker laten stoven voor zo'n 2 uur. Als het goed is zijn de peertjes lekker zacht en lichtrose. Je kunt de peertjes uit het vocht halen en dit nog verder laten inkoken voor een stroperige saus.

Inmaken: steriliseer een aantal potjes met schroefdeksel (in de vaatwasser of afwassen met kokend water), vul de potjes met hete stoofpeertjes en let op dat het vocht tot aan de rand is (echt zo vol mogelijk!). Draai het schroefdeksel erop en zet op de kop weg. Na enig tijd hoor je 'plop' en is het potje vacuum getrokken. Als je het niet gehoord hebt kun je het ook controleren door de bovenkant van het deksel in te duwen. Als dit nog kan is het niet gelukt, helaas probeer het nog een keer. Als het wel gelukt is kun je ze heel lang bewaren!