Speltvlokken (lichtzoet) brood

IngrediĆ«nten 
  • 150 gram bessen (vers of diepvries)
  • 275 gram speltbloem
  • 2 tl bakpoeder|baking soda
  • 75 gram speltvlokken
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 200 ml griekse yoghurt
  • 60 ml olijfolie
  • dadelstroop 75 ml (ongeveer)
Bereidingswijze 

Vind het altijd lastig om dit soort recepten te categoriseren, is dit nou een niet-zo-zoete-cake of licht-zoet-brood? ik weet het niet. Dit recept stond in de Landleven van april 2015 (geleend van m'n moeder ;-) ), maar zoals altijd kan ik het niet laten het een beetje anders te doen. Dit is hoe ik het gemaakt heb:

Meng het fruit (ik had aalbessen, blauwe bessen en frambozen) met een beetje bloem, zodat het sap geabsorbeerd wordt, ook zorgt dit ervoor dat het fruit mooi verdeeld zit in de cake (zakt het niet naar de bodem). Bekleed een cakeblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 190 graden.

Mix in een grote kom de 'natte' ingredienten (eieren, yoghurt, olie en dadelstroop) tot een luchtige massa. Meng de droge ingredienten in een andere kom (bloem, bakpoeder, zout, speltvlokken). Mix nu beetje bij beetje de droge ingredienten door de natte. Schep vervolgens met een lepel of spatel het gebloemde fruit erdoor en verdeel over het cakeblik. Bestrooi de bovenkant met speltvlokken en bak de cake in 55 minuten gaar.

Lekker bij de koffie/thee, maar kan ook eigenlijk heel goed als ontbijt. Dat is dan weer het voordeel als je niet precies weet of je het brood of cake moet noemen.

ps;

>Uiteraard kun je in plaats van speltvlokken ook alle andere variaties op geplette graan gebruiken zoals; tarwevlokken, havervlokken/havermout, boekweitvlokken etc.

>in plaats van dadelstroop kun je andere producten gebruiken om het wat zoet te maken bijvoorbeeld: banaan, maismoutstroop of gewoon suiker natuurlijk