Gazpacho: pittig, koude tomatensoep

Ingrediënten 

Voor ongeveer 1 liter:

  • 500 gram rijpe tomaten
  • halve komkommer (met schil)
  • 1 rode paprika
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el olijfolie (extra vergine)
  • 500 ml tomatensap
  • 1 el tomatenpuree
  • zout/peper/tabasco naar smaak
  • eventueel een eetbare bloem (zie foto)

noodzakelijk: een staafmixer

Bereidingswijze 

Snij de tomaten/komkommer/paprika/ui in grove stukken. Pers de knoflook en voeg toe. Doe alle vloeibare ingredienten erbij en zet de staafmixer erop, totdat je een gladde gepureerde soep hebt.Voeg naar smaak zeezout, zwarte peper, tabasco toe. Laat de soep het liefst één nacht in de koelkast staan en proef dan nog eens, dan hebben de smaken goed kunnen intrekken. Doordat je het koud bereid en eet, moet je meer smaak toevoegen dan bij warme bereiding.

Als je soep serveert in kleine glaasjes (zie foto) dan is het mooi (en lekker) om er nog verse bieslook op te doen vlak voor serveren. Als je gewoon een kom soep eet met een lepel is het wel lekker om nog iets van structuur toe te voegen. Bijvoorbeeld croutons of fijngehakte blokjes courgette.

Heerlijk op een warme zomerdag of als voorgerecht om je tong even wakker te schudden :-)