Courgettecake

IngrediĆ«nten 
  • 1 courgette (van ongeveer 500 gram)
  • 80 gram walnoten (ook hazelnoten zijn lekker)
  • 100 gram dadels (ontpit en fijngehakt)
  • 125 gram gedroogde vruchten (rozijnen, cranberries, abrikozen, wat je maar lekker vind)
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel gemalen kardemom (ongeveer 5 peulen)
  • 2 eieren
  • 125 ml zonnebloemolie
Bereidingswijze 

Recept van  Marleen van Es van blog "eten uit de volkstuin" ... Sowieso een leuke blog om af en toe te lezen!

Deze smeuige cake is heerlijk en ik stik nog steeds van de courgettes :-).

Oven 180 graden | baktijd 1 uur (afhankelijk van je oven kun je hem nog 15 minuten langer erin doen)

Snij de courgette in julienne reepjes of rasp met een grove rasp. Hak de noten grof en snij de dadels en andere zuidvruchten in stukjes. Meng in een kom de courgette met de noten, vruchten, soda, bloem en kardemom. Mix in een andere kom de eieren schuimig, als je een zoetere cake wil kun je in dit stadium 50 gram suiker toevoegen meekloppen met de eieren. Voeg in een kleine straal de olie toe terwijl je blijft mixen. Roer nu beiden door elkaar (het courgette-mengsel en het ei-mengsel). Stort het beslag in een ingevette cakevorm (of bekleed deze met bakpapier, vind ik zelf altijd wel handig) en zet hem een uur in de voorverwarmde oven. Controleer met een naald of prikker of de cake gaar is, als je twijfelt kun je hem er nog 15  minuten langer in doen. Als de cake al erg bruin is kun je een stuk aluminiumfolie op de bovenkant leggen, zodat deze niet verbrand.

Eet smakelijk!

ps; de karmemom is echt noodzakelijk voor deze lekkere cake, ik kan me voorstellen dat je denkt : "dat heb ik niet in huis" of "ken ik niet, laat ik wel weg", maar echt niet doen! ga naar de supermarkt en zoek kardemompeulen op :-)