Bietensoep met verse tijm

Ingrediënten 

Voor 4 hongerige personen:

  • 500 gram rode bieten (gekookt en gepeld)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • verse/gedroogde tijm
  • verse tijm om te garneren
  • eventueel (kook)room om te garneren
  • zeezout/zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze 

Erg makkelijke soep en toch heerlijk kruidig-zoet:

Snij de ui grof en het teentje knoflook klein en bak glazig in een soeppan met een beetje kokosolie/olijfolie/boter. Snij de bieten in partjes (hou 1 bietje achter!) en voeg ze samen met de bouillon. Let bij bouillonblokjes even op of er al zout in zit (meestal wel), dan hoef je straks niet meer toe te voegen. Zelf geef ik de voorkeur aan zoutloze bouillonblokjes, zodat je zelf kunt zien hoeveel je er nog aan toevoegt. Je kunt vrij snel de soep glad pureren met een staafmixer, omdat je bietjes al gekookt en gepeld zijn. Proef en voeg zout/peper/gedroogde of verse tijm naar smaak toe. Het achtergehouden bietje raspen en toevoegen, zo heb je nog een beetje textuur én de kleur wordt mooier. Versier met een spiraal van room en verse tijmblaadjes.

Laat het niet te lang doorkoken! Dan verliest de soep zijn prachtig paars-rode kleur (weet ik uit eigen ervaring :-0 ).